Philippsen's Blog

Everyday findings in my world of .net and related stuff

Posts Tagged ‘Could not load file or Assembly ‘Microsoft.Dynamics.BusinessConnectorNet.dll’

Business Connector isssues

Posted by Torben M. Philippsen on January 27, 2012

In a webservice I am using the Microsoft.DynamicsBusinessConnectorNet.dll. Today the webservice stopped working giving the error:

Could not load file or assembly ‘Microsoft.Dynamics.BusinessConnectorNet’

This was quite strange since the service was working yesterday. The reason to the error turned out to be a new deployment of a new webapplication to the IIS. This particular webapplication required the IIS to run in 64 bit mode and therefore this was changed. The Microsoft.DynamicsBusinessConnectorNet.dll that I was using was the 32bit version – which ofcourse was the cause of the error.

The solultion was to enable the application pool to allow 32 bit application. This is done by:

  • Right clicking the application pool and selecting “advanced setting”
  • Set the “enable 32-bit applicataions” to true

Here’s a screendump:

Enable 32 bit applicaations in IIS

Enable 32 bit applicaations in IIS

 

Update 2012-11-27: When enabling 32 bit applications on IIS6 I recently encountered that one need to run aspnet_regiis.exe in order to register the 32 bit version of the .net framework – otherwise I received a “servive not available” message

Update 2015-07-10: Recently we ran into another issue when running OWA on the same IIS. We found this solution very helpful: http://www.mosmar.com.au/chris-blog/2011/3/15/taking-care-of-bitness-or-how-to-run-a-32-bit-app-with-owa-2.html

Advertisements

Posted in IIS | Tagged: , , , | Comments Off on Business Connector isssues

 
%d bloggers like this: